понеділок, 16 квітня 2018 р.

Пам’ятаймо про отруйні рослини


З метою  формування в учнів екологічної грамотності,  ознайомлення з розмаїттям рослинного світу рідного краю, розширення та збагачення світогляду гуртківців про значення лікарських рослин у житті людей, виховання дбайливого ставлення вихованців гуртка до природи та свого власного здоров'я,  любові до рідного краю в рамках тижня  Безпеки життєдіяльності,  для гуртківців була підготовлена та проведена година спілкування «Памятаймо про отруйні рослини».
Квіти і трави супроводжували українців від колиски і до барвінкового спочинку. Вони звеселяли обійстя, майоріли на рушниках.  Здавна українці були чудовими травниками. В усіх регіонах квіти, трави, зілля застосовували як ліки. Народною любов'ю користувались барвінок, мак, мальви, м'ята, полин, чебрець, любисток. Із цими рослинами пов'язані зворушливі українські пісні, повір'я, легенди.
 Існує понад 10 тисяч видів отруйних рослин. Це дуже багато. Можливо, їх усі слід знищити? Навіщо вони, якщо отруйні? Але ні, заждіть!
Отрута багатьох рослин — це ліки. Лише потрібно знати, коли, яким чином, у якій мірі можна використовувати їх.
Деякі отруйні рослини люди використовують для боротьби з комахами та гризунами. Жайворонки, перепілки, дрозди та інші птахи скльовують ягоди отруйних рослин. І це їм не шкодить. Тварини лікуються, доїдаючи трави. Рослини можуть творити добро і зло. Але не варто боятися шкідливих трав. Їх просто слід знати на вигляд і не торкатися руками, тоді й вони не зашкодять.
        Вихованці гуртка пригадали правила збирання лікарських рослин, відгадували загадки і дійшли висновку, що існувати без рослин людина не може. Ми з'єднані з ними міцним ланцюжком, що не можна розривати. Про здоров'я природи повинні піклуватися і держава, і кожен з нас. Лише здорова природа може дати здоров'я людині. Слід пам'ятати, що кожна рослина корисна.


Немає коментарів:

Дописати коментар