неділя, 26 квітня 2020 р.

Чорнобильска трагедія


Аварія на Чорнобильській атомній електростанції (ЧАЕС) 26 квітня 1986 р. – найбільша в історії людства техногенна катастрофа. Вона поставила перед людським суспільством безліч проблем, які й досі повністю не вирішені, адже сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря унаслідок аварії в Чорнобилі, була в 30-40 разів більшою, ніж під час вибуху атомної бомби в Хіросімі. Участь у гасінні пожежі на ЧАЕС брали 240 тис. осіб. Унаслідок забруднення повітря, ґрунтів і вод з’явилася так звана «зона відчуження», де небезпечно, а тому заборонено проживати людям. Проте в цій зоні продовжують жити близько 400 видів тварин, птахів та риб, 1200 видів флори, 60 з них занесені до Червоної книги України, а 20 є рідкісними. У «зоні відчуження» тваринний і рослинний світ зазнає генетичних мутацій.
        Останнім часом у Чорнобильській зоні повідомляється про горіння трави і горіння лісу. Площа горіння сильно вар'юється, офіційні дані говорять – до сотні гектарів, неофіційні дані – про тисячі гектарів. Тому насправді дуже важко оцінити, якою є дійсна була площа загоряння.
      Найімовірнішою причиною загорання можуть бути підпали трави, сухостою, які зараз практикують в Україні. Людям чомусь здається це правильним рішенням, щоб позбутися сухої трави перед початком господарського сезону. Чому саме у Чорнобильській зоні вирішили підпалити сухостій, залишається загадкою, оскільки там ніякої господарської діяльності теоретично не має бути.


Немає коментарів:

Дописати коментар